Preko 1700 karatista na turniru u Tenerifima

Blizu 1.700 mladih karatista iz 107 zemalja okupilo se u Tenerifima na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore. Nikada prije u historiji, jedan međunarodni karate turnir ovakvog tipa nije okupio veći broj takmičara. I karate je definitivno spremno za svoj debitantski nastup na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu naredne godine.

Iako je ovo prvenstvo bilo specifično po mnogo čemu, ističe se naročito što je i prvi u nizu karate turnira koji su trasirali put prema Olimpijskim igrama za mlade. Ujedno je bio i prvi kvaliikacioni turnir za nastup u Buenos Airesu 2018.

“Čini me ponosnim, vidjeti odlučnost i hrabrost u našim mladim takmičarima. Siguran sam da njihova izdržljivost, disciplina i entuzijazam daju izuzetnu vrijednost Olimpijskim igrama mladih”, naveo je predsjednik Svjetske karate federacije, Antonio Espinosa.

Takmičari zemlje koja se smatra domovinom karatea, Japan, na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za uzrast od 14-20 godina, pokazali su potpunu dominaciju osvojivši 18 medalja, od čega je 10 zlatnih, odmah za njima nalaze se takmičari Egipta i Turske.

Mladi takmičari istakli su vrijednosti karatea vlastitom emocijom i performansima pokazavši sve ljepote omladinskog karatea ikada.

“Svjetsko prvenstvo u Tenerifima je zaista prava prezentacija vrijednosti karatea. Odlazimo znajući da su naši mladi takmičari inspirisali generacije fanova širom svijeta i da možemo pokazati više nego ikada kolika je veličina našeg sporta. Gledamo kako u budućnosti nastaviti izdizati karate”, naveo je Espinosa.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu je imala, u najmanju ruku skroman nastup. Samo 4 takmičara plasirala su se među TOP 10. Od toga, jedino je Munib Dedović u kategoriji juniori +70 kg, osvojio medalju. Bronzanu. Sedmim mjestima morali su se zadovoljiti Rahmanović Ilma u kategoriji juniorke +59 kg, te Mušanović Emin u kategoriji U21 +67 kg. Deveto mjesto osvojio je Turulja Hamza u kategoriji juniori -76 kg.

Kakva je vizija i pravac usmjerenja bh. karatea ostaje da vidimo u narednom periodu, ali sigurno je da reprezentacija koja pretenduje da bude ponovo dominantna u seniorskom karateu zasigurno će morati mijenjati u svom sistemu.