Araga

Karate1 Series A – Okinawa 2017

Proteklog vikenda u Okinawi se održavao posljednji turnir Karate1 Serije A za 2017. godinu. Nimalo iznenađujuće, Bosna i Hercegovina nije imala svoje predstavnike, a kratak rezime donosimo u narednim redovima.

Početi ćemo od kata. U konkurenciji žena prvo mjesto pripalo je SHIMIZU KIYOU, dok je drugo pripalo njenoj kolegici iz reprezentacije Japana ONO HIKARU. Treće mjesto osvojila je Sánchez Sandra iz Španije, a drugo treće mjesto pripalo je opet reprezentativki Japana IWAMOTO EMIRI.

U konkurenciji muškaraca prvo mjesto je pripalo KIYUNA RYO iz Japana, dok je drugo mjesto pripalo reprezentativcu Turske GOKTAS EMRE VEFA. Kao i kod žena, dominacija u katama pripala je reprezentaciji Japana, a dva treća mjesta su pripala KINJO ARATA i SHIMBABA ISSEI.

Kada su kata timovi u pitanju, nije bilo mnogo drugačije stanje. Reprezentativci Japana su dominirali osvojivši sa dvije ekipe prvo i drugo mjesto u ženskoj konkurenciji. Treće mjesto pripalo je ekipi iz Hong Konga, te ekipi iz Vijetnama.

Kod muškaraca u takmičenju kata timova, opet su dominirali Japanci. Prvo i drugo mjesto pripalo je reprezentativcima Japana, dok su treće mjesto osvojili predstavnici iz Hong Konga i Španije.

Kada su borbe u pitanju, i dalje su dominirali predstavnici Japana, ali su u većini kategorija osvajači medalja bili izmiješani.

Ženska kategorija -50 kg, pobjede je donijela GU SHIAU-SHUANG (1. mjesto) iz Kine, BAHMANYAR SARA (2. mjesto) iz Irana, Zhangbyrbay Moldir (3. mjesto) iz Kazahstana i TATEBE MIKI (3. mjesto) iz Japana.

U kategoriji žene -55 kg, pobjedama su se pohvalile TERLIUGA ANZHELIKA (1. mjesto) iz Ukrajine, NAKAMURA SHIORI (2. mjesto) iz Japana, MANGIACAPRA ALESSANDRA (3. mjesto) iz Italije i Serikova Assel (3. mjesto) iz Kazahstana.

Srbija je imala svoju Perković Jovanu u kategoriji -61 kg, koja je bila najbolja u ovoj kategoriji. Drugo mjesto osvojila je SUCHANKOVA INGRIDA iz Slovačke, a trećim mjestima su se morale zadovoljiti SOMEYA MAYUMI i MORIGUCHI AYAMI iz Japana.

Kategorija -68 kg bila je jedna od rijetkih koja je bila bez predstavnika Japana na podijumu. Podijum su osvojile Sherozia Inga (1. mjesto) iz Rusije, Pedersen Katrine (2. mjesto) iz Danske, KAVIANI CHERATI MOBINA (3. mjesto) iz Irana i CZAGANY DORA (3. mjesto) iz Mađarske.

Ženska kategorija +68 kg imala je opet dvije domaće takmičarke na podijumu. UEKUSA AYUMI iz Japana osvojila je prvo mjesto, dok je drugo mjesto osvojila reprezentativka Rusije, Kovaleva Vera. Treće mjesto osvojila je STUBLEVA ALEKSANDRA iz Bugarske i SAITO AYAKA iz Japana.

Izuzetno je bilo zanimljivo u kategoriji do 60 kg, a pobjede su izvolijevali MEHDIZADEH AMIR (1. mjesto) iz Irana, DOS SANTOS EDEMILSON (2. mjesto) iz Brazila, CRESCENZO ANGELO (3. mjesto) iz Italije i KOZAKI YUGO iz Japana.

U kategoriji -67 kg prvo mjesto osvojio je SHINOHARA HIROTO iz Japana, a drugo BARNAWI ALI iz Saudijske Arabije. Treće mjesto osvojili su TAMAS FERDINAND iz Mađarske i NAKANO SOICHIRO iz Japana.

Do 75 kg, kategorija je bila u znaku predstavnika Italije. BUSA LUIGI osvojio je prvo mjesto, a drugo mjesto pripalo je MORI YUTA iz Japana. Treće mjesto osvojili su SHCHERBAN ALEKSANDR iz Rusije i MINARDI ANDREA iz Italije.

Izuzetno zanimljivo je bilo u kategoriji do 84 kg, a najbolji u ovoj kategoriji je bio ARAGA RYUTARO iz Japana. Italijan MAESTRI NELLO osvojio je drugo mjesto. ABDESSELEM FAROUK osvojio je jedinu medalju za Francuze na ovom takmičenju, a bio je treći. Također, treće mjesto osvojio je GHARARIZADEH MAHANI MAHDI iz Irana.

U kategoriji +84 kg dominirali su reprezentativci Irana, a prvak u ovoj kategoriji je bio ABAZARI SALEH. DAIKHI HOCINE iz Brazila osvojio je drugo mjesto. Treće mjesto osvojili su ANDO DAIKI iz Japana i ARAB HADI iz Irana.

Proučavajući žrijeb u kategorijama koje smo poredali iznad, definitivno ostaje žal za propuštenim prilikama naših predstavnika, koji ostaju uskraćeni za nastupe na ovako važnim takmičenjima, a koja iziskuju enormne troškove. Ko je kriv?