Gdje se nalazi bh. karate?!

Proteklog vikenda u Sočiju održano je 45. Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore, a u generalnom plasmanu, Bosna i Hercegovina osvojila je 13. mjesto. Naravno, plasman smo ostvarili uspjesima reprezentativaca Bosne i Hercegovine koji su u protekla tri dana bili najspremniji da iznesu ovu veliku evropsku smotru karatea u cijelosti.

Mirnesa Bektaš, osvojila je titulu prvaka Evrope u kategoriji mlađe seniorke +68 kg, dok je Maksim Avramović u kategoriji kadeta -70 kg osvojio 3. mjesto.

Šta dalje? Opet i iznova, reprezentativci Bosne i Hercegovine brilijirali su na evropskoj karate sceni, bili prepoznatljivi i činili nas ponosnim.

Posebnu gorčinu čovjek osjeti kada studira statistiku. Nadomak medalje bili su i Anja Lolić u kategoriji kadetkinje +54 kg, i Emin Mušanović u kategoriji mlađi seniori -67 kg, a koji su poraženi u meču za treće mjesto.

Zapažene nastupe bilježili su Josipa Adžić, Amna Kaharević, Eldar Kršo i Adnan Hurem, koji su osvojili 7. mjesto, te uz nedostatak koncentracije u ključnim trenucima ostali bez borbe za treće mjesto.

Koliko je uloženo rada i truda u sve ove takmičare, i koliko je struka mogla odraditi svoj dio zadatka? Čini se kako je maksimum ostvaren, a da li smo u tehničkom smislu i finansijski mogli kvalitetnije iznijeti ovaj poduhvat ostaje da se i dalje pitamo. Da li bismo se radovali još nekim medaljama da je zaokružen potreban sistem?

Po povratku u svoju matičnu zemlju, poučeni prethodnim iskustvima, predstavnici lokalnih vlasti će pozivati osvajače medalja, možda ih i nagrađivati. Ali, da li je to vjetar u leđa bh. sportu?! Da li se pojedinačnim nagrađivanjem stvara sportska nacija? Ko i kako treba brinuti o budućnosti bh. sporta?

Posebna čestitka treba biti upućena našim najsjajnijim, jer njihov uspjeh je ostvaren u jednom specifičnom sistemu, gdje se rad i red najmanje cijene, pa tako vjerujem da će njihov lični angažman, i angažman njihovih najbližih biti opet uzročno-posljedična veza u ostvarivanju novih uspjeha.

Bravo Mirnesa i Maksime, ovaj tmurni radni ponedjeljak ste nam uljepšali, jer svojim uspjehom ste promovisali sve građane ove zemlje i pokazali da naš inat, prevaziđe sve poteškoće s kojima se susretnemo, a nama svima ostaje pitanje da li nam je ovakvo politikanstvo i politika potrebna i u sportu, jer očito je, da rijetkima je dobro donijela.

Uživajte u sjaju bh. sporta, jer divno je vidjeti i čuti intoniranje svoje himne na najvećim prvenstvima evrope.