Intervju sa Maksimom Avramovićem, osvajačem evropske bronze

Proteklog vikenda u Sočiju Bosna i Hercegovina postala je bogatija za još dvije medalje sa Evropskog prvenstva, a jedan od osvajača bio je Maksim Avramović.

Takmičar Karate kluba “Slavija” iz Istočnog Sarajeva, rođen je 2002. godine, a kratki intervju nakon ostvarenog uspjeha u Sočiju obavili smo u dvorani, gdje je Maksim punom parom odrađivao taktičko – tehničke zadatke.

Tragom uspjeha, došli smo do Maksima Avramovića. Ko je Maksim Avramović?

Maksim Avramović, učenik je prvog razreda gimnazije, i karatista iz karate kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva rođen 2002. godine. Osnovnu školu završio je sa odličnim uspjehom, te muzičku školu i školovanje nastavio u Gimnaziji u Istočnom Sarajevu. Karateom se bavi nekih 7-8 godina, a počeo se baviti prateći svog starijeg brata Luku.

Gdje je Maksim Avramović prvi put zakoračio u sportsku dvorani i da li se sjeća tog trenutka?

Na samom početku, bilo mi je dosadno raditi kate, te me je moj trener Dejan Vukadin veoma brzo prebacio u ekipu koja vježba borbe. Od tada moja ljubav prema karateu raste iz dana u dan.

Koji je najveći uzrok Maksimovog rezultata?

Volim da gledam velika takmičenja u karateu i uvijek sam maštao da jednog dana budem kao neki poznati poznati karatisti koji u kontinuitetu ostvaruju vrhunske rezultate, Rafael Aghayev, Luigi Busa i td. Naravno pored ovih karatista tu je uvijek bio moj stariji brat koji je, pa i danas bolji od mene i koji me vuče da napredujem još više.

Da li se Maksim sjeća dana kada je izborio nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kakav je osjećaj i čemu pripisuješ taj uspjeh?

Nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine sam izborio na državnom prvenstvu u Mostaru u septembru prošle godine, gdje sam uz 4 ili 5 pobijeđena meča uspio da dođem do zlatne medalje. Bio sam prezadovoljan, jer sam bio svjestan šta sam sve sebi obezbijedio tom medaljom. Naravno za taj uspjeh je najzaslužniji moj trener Dejan Vukadin koji je sa mnom i ostatkom ekipe iz kluba odradio dug ciklus priprema za ovo i ostala takmičenja. Ta medalja me je odvela na Svjetsko prvenstvo na Tenerifima, na Balkansko prvenstvo u Herceg Novom i na Evropsko prvenstvo u Sočiju. Na svjetskom i balkanskom prvenstvu nisam uspio doći do zapaženog rezultata, ali to sam ispravio u Sočiju, gdje sam postao treći u Evropi.

Bilo je mnogo uspjeha u Sočiju. Maksim bi izdvojio 2 situacije, koje će pamtiti do kraja života.

Najpotresniji trenutak za mene u Sočiju je bio poraz od Francuza, a najbolji pobjeda nad Špancom u meču za treće mjesto. Tom trenutku također je doprinijela i činjenica što sam tu pobjedu izborio u zadnjoj sekundi meča. Ta dva trenutka mislim da ću pamtiti do kraja života. Ovu medalju sigurno nikada neću zaboraviti, pogotovo zato što je to moja prva medalja sa Evropskog prvenstva, a nadam se da neće biti i posljednja.

Govorimo o Maksimu, a ne znamo šta Maksim Avramović nikada neće zaboraviti

Soči, nastup na Evropskom prvenstvu i ovu medalju ću pamtiti po tome što znam koliko sam truda i odricanja uložio u sve to. Koliko ja, toliko i moj trener, prijatelji iz kluba i porodica koja mi je bila i najveća podrška. I zato što znam da je ova medalja plod dugih fizičkih i psihičkih priprema.

I redakcija portala Online karate magazina se iskreno nada da će Maksim Avramović nastaviti nizati uspjehe za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Mladić, koji je nakon odličnog uspjeha u Sočiju, vratio se u svoju domovinu i nastavio trenirati punom parom. Za odmor kaže vremena nema, jer Evropsko prvenstvo je prošlo, sada idemo dalje u novu sezonu još jače.