Karate klub “Energija”, što ih jače udaraju, jače uzvraćaju rezultatima

Proteklog vikenda u Sofiji održano je historijsko takmičenje za mlađe uzraste, prvo takmičenje omladinske Svjetske lige. Oko 1.900 takmičara iz 71 zemlje svijeta, nastupalo je na ovom turniru, a WKF može biti zadovoljan uspjehom novog projekta.

I Bosna i Hercegovina je imala svoje predstavnike, doduše pojedinačne, klupske koji su uprkos svemu na kraju, ipak krenuli prema svojim domovima zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Najzadovoljniji su sigurno bili takmičari i treneri banjalučkog karate kluba “Energija” koji su se vratili sa zlatnom (Paola Kostić), srebrenom (Jovan Koprena) i 2 bronzane medalje (Nikolina Čučak i Sergej Vučić) i visokorangiranim 5. mjestom u generalnom plasmanu.

Pa ko je ta Energija?

Klub koji broji oko 150 članova i radi na 5 lokacija u gradu Banja Luka.

Podsjećamo Vas, da je upravo ova Energija na prethodnom Balkanskom prvenstvu osvojila samo 8 medalja (Milan leper – zlato, Anđela Stojić – zlato, Čučak Nikolina – zlato, Jovan Koprena – zlato, Kandić Lukas – srebro i Ena Maričić – srebro, Galonja Đorđe – bronzu i  Kandić Aleksa – bronzu) od samo 9 takmičara koliko su ih poslali na Balkansko, a koji nisu smjeli nastupati, jer nije pošteno da najbolji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu i Banja Luku. Postoje pravila. Vjerovatno, trebaju odgovarati za ovo nedjelo. Još nastavili provocirati, pa su bez znanja i umijeća, mali šampioni krenuli i na put prema Sofiji.

Kad gle’, opet slučajno napraviše sramotu. Opet dokazaše da su najbolji, a njima je zabranjeno da rade i prave rezultate. Oni su predmet disciplinskog postupka zbog kršenja pravilnika. Zaista, drsko od njih. Opasna Energija, hmmm.

A ko je zapravo Energija?

Karate klub koji zaista broji oko 150 članova i radi na 5 lokacija u gradu Banja Luka kroz školu karatea, a 5 puta sedmično sa takmičarskom grupom (60 registrovanih takmičara), koji prkosi svim pokušajima ponižavanja i obezvrijeđivanja njihovog rada sa najosjetljivijom populacijom (djecom) u ovom sportu. Klub koji je u ovom trenutku među najboljim omladinskim karate školama u Bosni i Hercegovini i sigurno jedan od većih rasadnika budućih šampiona. Iskreno podsjećaju me na jedan uspješan projekat.

Klub koji je prepoznatljiv u svijetu karatea, naročito u okvirima nacionalnih saveza koji su članice Balkanske karate federacije, a nakon ovog vikenda siguran sam i šire.

Branko Derajić i Boris Popović, sigurno si najprepoznatljivija dva lika ovoga kluba. Borci, oni pravi, za interese ove zlatne djece koja gdje god odu vraćaju se s osmjesima, ali i uspjesima. Ostvareni rezultati nisu plod njihovog bunta i borbe protiv pravila, već mukotrpan rad i odricanje. Siguran sam da njihove porodice to najbolje znaju.

Pored njih tu su još Nikola Maričić i Igor Umičević (BKF licencirani sudija), koji rade sa djecom u školi karatea, a angažovali su i trenera za kondicijske pripreme takmičara, prof. Nikolu Grahovca, sa Fakulteta za fizičko vaspitanje u Banja Luci. U procesu su angažovanja i sportskog psihologa koji će zaokružiti njihovu viziju.

Ovaj klub u 2018. godini nastupao je na 18 turnira (za nepunih 5 mjeseci), a najuspješniji su bili na čak 5 (TK Open, Đurđevac Open, Banja Luka Open, Kup prijateljstva Jion PEB). Putovali su od 12. januara 2018. godine do danas za Samobor, Velenje, dva puta za Tuzlu, Novi Grad – Bosanski Novi, Ilidžu, nastupali dva puta u svojoj Banja Luci, putovali za Rijeku, Đurđevac, Čačak, Beograd dva puta, Jajce i na kraju otputovali i vratili se iz Sofije sa vjerovatno historijskim plasmanom za KK “Energija”.

Na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine su bili drugi u ukupnom plasmanu klubova (Anđela Stojić, Nikolina Čučak, Leper Milan, Lana Đogatović osvojili zlatne medalje, Kandić Lukas i Ena Maričić preregistrovani su za Perfekt zbog besmislenih suspenzija i osvojili zlatne medalje. Koprena Jovan osvojio je srebrenu medalju, a Galonja Đorđe i Kandić Aleksa osvojili su bronze), a na Balkanskom prvenstvu analizirajući ostvarene rezultate po klubovima iz kojih dolaze učesnici, osvojili bi 2 mjesto u generalnom poretku.

Uopšte, nismo iznenađeni njihovim rezultatima, ukoliko pogledamo sve parametre njihovog rada i zalaganja. Postavljamo pitanje zbog čega ovakva “Energija” nekome može biti trn u oku. Zbog čega nejasna pravila, važe po samonahođenju čitaoca.

Njihov rad prepoznat je i od voditelja Grawe Osiguranja koji je najveći pratilac njihovih aktivnosti.

Online karate magazin će i u budućnost s radošću pisati o ovakvim pozitivnim primjerima i za kraj nam ostaje samo za reći: Bravo majstori!